28 Μαρτίου 2024

Κωνσταντοπούλου: Το χειροκρότημα σε Καραμανλή δείχνει την «γραμμή» Μητσοτάκη, δηλαδή «προστατεύστε τον»

 

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας.

«Κύριε Μητσοτάκη είστε ο μεγάλος απών ενώ συμπληρώνονται 48 ώρες από την έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής που συνδέεται με πράξεις συγκάλυψης δικές σας και της κυβέρνησης σας για το έγκλημα των Τεμπών», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και συνέχισε: «Χάθηκαν 57 άνθρωποι. Αφαιρέθηκε η ζωή από 57 ανθρώπους. Αφαιρέσατε την ζωή από 57 ανθρώπους. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση. 57 ψυχές ζητούν δικαίωση. Και μαζί τους ζητούν δικαίωση οι γονείς οι συγγενείς οι οικογένειες. Ζητούν δικαίωση οι τραυματίες, θύματα σας. Ζητεί δικαίωση ο νεαρός που ακόμη 13 μήνες μετά παλεύει μεταξύ ζωής ή θανάτου. Ζητεί δικαίωση η Εριέττα που δεν βρέθηκε ίχνος της μέχρι σήμερα».

«Ζητούν δικαίωση 57 άνθρωποι, άνθρωποι που βρίσκονταν στην ευθύνη σας. Που βρίσκονταν στο έλεος σας. Και παραβιάσατε τους ιερούς κανόνες του ανθρώπινου καθήκοντος και μετά του πολιτικού να μην αφήσετε αυτούς τους ανθρώπους ανυπεράσπιστους. Να μην πετάξετε τις ζωές τους τις υπάρξεις τους», τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Σεβαστείτε την μνήμη αυτών των ανθρώπων»

Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας έκανε μία ολιγόλεπτη παύση και είπε, απευθυνόμενη, στα έδρανα της ΝΔ: «Θα σας παρακαλέσω να προσπαθήσετε να σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους, τη μνήμη τους το βίωμα τους αυτές τις λίγες ώρες που υποχρεώνεστε να βρίσκεστε με αίτηση μας στην Βουλή για να απολογηθείτε πρώτα απ’ όλα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Καραμανλής».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η σημερινή ψηφοφορία θα γραφτεί στην Ιστορία. «Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποψινή σας ψήφος είναι ψήφος που θα σας συνοδεύει για πάντα. Όπως για πάντα έχασαν την ζωή τους οι 57 άνθρωποι. Είναι ψήφος που θα σας στιγματίσει για πάντα και η παρουσία σας εδώ στη Βουλή είναι εκείνη που ήδη έχει γραφτεί στην ιστορία όπως γράφτηκε στην ιστορία η χθεσινή έξαλλη επιβράβευση του υπόλογου, υπαίτιου και ποινικά υπεύθυνου υπουργού Κώστα Καραμανλή από σύσσωμη την κοινοβουλευτική σας ομάδα που ανέλαβε την ευθύνη», ανέφερε προς τους βουλευτές της ΝΔ η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ο κ. Καραμανλής χθες καταχειροκροτήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα σας. Γιατί κύριοι; Ζήτησε συγγνώμη; Είπε ότι έκανε λάθος; Όχι, είπε ότι τα έκανε σωστά. Ανέλαβε πραγματική ευθύνη; Όχι. Εξήγησε για ποιο λόγο αγνοούσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων; Όχι», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. Παρατήρησε ότι ο Κώστας Καραμανλής χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ «σαν πρωθυπουργός» και αυτό «αντικατοπτρίζει την γραμμή του κ. Μητσοτάκη: ‘’Προστατεύστε τον’’».

Κωνσταντοπούλου: Γνωρίζετε την πραγματική κατάσταση στον σιδηρόδρομο

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γνώριζε πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος αλλά μέρες πριν «το έγκλημα των Τεμπών» ο Κώστας Καραμανλής διαφήμιζε τις υπηρεσίες του. «Διαφημίζατε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων ενώ γνωρίζατε αυτά που απλοί πολίτες οι φοιτητές οι απλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν. Γνωρίζατε αυτά τα οποία δεν λέγατε και τα παρασιωπούσατε, τα κουκουλώνατε, τα συγκαλύπτατε όπως προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις ευθύνες σας», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Μάλιστα κατήγγειλε ότι αποφασίστηκε σήμερα να κοπούν από τον κατάλογο 60 ομιλητές προκειμένου να «κλείσει άρον άρον» η σημερινή διαδικασία. «Όπως άρον άρον αποφασίσατε να κλείσετε και την Εξεταστική Επιτροπή. Όπως άρον άρον ολοκληρώσατε την εξέταση των μαρτύρων και επί 6 μέρες παριστάνατε ότι δεν έχουν φτάσει τα έγγραφα της ανάκρισης. Για 6 μέρες κρύβατε την δικογραφία και παρίστανε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής και ο πρόεδρος της Βουλής ότι δεν έχουν παραλάβει τα έγγραφα. Κρύβατε τις ευθύνες σας και κρύβατε τα στοιχεία που οδηγούν στις ευθύνες σας», σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σημείωσε ότι ο εργαζόμενος του ΟΣΕ δεν κλήθηκε να καταθέσει γιατί θα έλεγε την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε στους σιδηροδρόμους. «Τα ξέρατε και γι’ αυτό δεν θέλατε ο συγκεκριμένος εργαζόμενος που έχει καταγγείλει και ξανακαταγγείλλει, να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή που κλείσατε άρον άρον», ανέφερε η πρόεδρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Την αντικειμενική ευθύνη αναλαμβάνει ο σταθμάρχης ρουσφέτι σας»

Επιπλέον απάντησε και στην άποψη ότι ο σταθμάρχης έχει αναλάβει την ευθύνη για το δυστύχημα στα Τέμπη. «Λέτε ότι έφταιξε ο σταθμάρχης μόνον και οι δύο μηχανοδηγοί. Δηλαδή οι δύο νεκροί και ο σταθμάρχης ρουσφέτι σας. Παραδέχθηκε ο σταθμάρχης το σφάλμα του; Ξέρετε τι ανέλαβε ο σταθμάρχης; Την αντικειμενική ευθύνη. Όπως αναλάβατε και εσείς. Ο σταθμάρχης λέει τα ίδια που λέει ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης», εξήγησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και πρόσθεσε: «Την αντικειμενική ευθύνη αναλαμβάνει ο σταθμάρχης ρουσφέτι σας. Επειδή είναι πρόκληση για τα θύματα για τους επιζώντες για τις οικογένειες να μας λέτε ότι συνέτρεξαν οι παραβιάσεις του κώδικα των τρένων γνωρίζατε –και θα καταθέσω σχετικά τις σελίδες 46 και 47 του πορίσματος Γεραπετρίτη- όπου καταγράφονται οι παραβιάσεις, το απόλυτο μπάχαλο που επικρατούσε στα τρένα και ότι οι παραβιάσεις ήταν καθημερινές συνεχείς. Μόνο την ημέρα του εγκλήματος είχε παραβιαστεί κατ’ επανάληψη ο κώδικας».

«Μπαζώσατε τον χώρο γιατί επιχειρήσατε να καλύψετε τις ευθύνες σας»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη. «Μπαζώσατε τον χώρο γιατί επιχειρήσατε να καλύψετε τις ευθύνες σας», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Πρέπει να απαντήσετε και να απαντήσει και ο κύριος Μητσοτάκης. Τελικά όταν λέγατε ότι δεν θα γίνουμε η χώρα του μπλάνκο αφήνατε να γίνουν κινήσεις και μπαζώματα για να καλυφθεί τι άλλο υπήρχε εκεί εκτός από

 τα συντρίμμια του τρένου και ό,τι υπήρχε από τους ανθρώπους;» ρώτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: