4 Μαρτίου 2024

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε φιστίκια

 

Τα φιστίκια θεωρούνται ένας από τους καλύτερους και πιο γευστικούς ξηρούς καρπούς. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Όμως, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες ατόμων.

5 κατηγορίες ανθρώπων που δεν πρέπει να καταναλώνουν φιστίκια

  • Άτομα με ουρική αρθρίτιδα
  • Άτομα μετά από χολοκυστεκτομή
  • Άτομα με έλκος στομάχου, γαστρίτιδα και χρόνια εντερίτιδα
  • Άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν
  • Άτομα με υπερλιπιδαιμία

Άτομα με ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα (γνωστή επίσης ως ποδάγρα όταν εντοπίζεται και στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού) είναι μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται συνήθως από επαναλαμβανόμενα επεισόδια οξείας φλεγμονώδους αρθρίτιδας – διογκωμένες αρθρώσεις που παρουσιάζουν ευαισθησία, ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας.

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα μειώσει την έκκριση ουρικού οξέος και θα επιδεινώσει τη νόσο. Έτσι οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα δεν πρέπει να τρώνε φιστίκια.

Άτομα μετά από χολοκυστεκτομή

Η χολή είναι απαραίτητη για την πέψη και την απορρόφηση του λίπους στον οργανισμό. Μετά το γεύμα, η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει χολή στον δωδεκαδάκτυλο για να διευκολύνει τη διαδικασία.

Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος διεγείρουν έντονα τη χοληδόχο κύστη, οδηγώντας σε έκκριση χολής.

Ωστόσο, σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χολοκυστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης), η χολή δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα τους, επηρεάζοντας έτσι την πέψη των λιπαρών που περιέχονται στα φιστίκια και σε άλλα λιπαρά τρόφιμα.

Άτομα με έλκος στομάχου, χρόνια γαστρίτιδα και χρόνια εντερίτιδα

Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς τείνουν να υποφέρουν από χρόνιο κοιλιακό άλγος, διάρροια ή δυσπεψία και άλλα συμπτώματα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να περιορίζουν τα λιπαρά τρόφιμα στη διατροφή τους. Εφόσον τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λίπος, τα οποία είναι δύσκολο να διασπαστούν και να απορροφηθούν από τον οργανισμό, δεν είναι κατάλληλα για αυτούς τους ασθενείς.

Άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν

Τα φιστίκια είναι πλούσια σε θερμίδες και λίπος. Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων τηγανητών φιστικιών ισοδυναμεί με την πρόσληψη 581 kcal ενέργειας, που είναι όση ενέργεια περιέχεται σε 300 γραμμάρια ψωμί. Επομένως, τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να αποφεύγουν τα φιστίκια.

Άτομα με υπερλιπιδαιμία

Η μη ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην υπερλιπιδαιμία. Ως εκ τούτου, η βασική αρχή της θεραπείας για άτομα με υπερλιπιδαιμία είναι ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης.

Τα φιστίκια είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης, οδηγώντας σε στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τι πρέπει να θυμάστε

Παρόλο που τα φιστίκια προσφέρουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που καλό θα ήταν να το αποφεύγουν για την πρόληψη ή διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας για εξατομικευμένες οδηγίες.enikos.gr/. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: