4 Μαρτίου 2024

Κοιμάστε μπρούμυτα; Οι πιθανοί κίνδυνοι για τους μύες του σώματος

 

Εάν κοιμάστε πάνω στο στομάχι σας, πιθανότατα απολαμβάνετε την αίσθηση ανακούφισης που προσφέρει η επαφή ολόκληρου του σώματος με το στρώμα σας. Για εσάς, αυτή η θέση φέρνει τον πιο ξεκούραστο ύπνο. Και αυτό είναι κατανοητό, καθώς οι στάσεις ύπνου είναι προσωπική επιλογή.

Όμως όταν κοιμάστε μπρούμυτα και πάνω στο στομάχι, πιθανότατα έχετε ακούσει πόσο κακή είναι αυτή η στάση ύπνου για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί στον ύπνο πάντα υποστήριζαν ότι αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας όταν κοιμάστε πάνω στο στομάχι σας είναι μακράν, το χειρότερο, σε σύγκριση με άλλες θέσεις ύπνου. Οι μύες σας καταπονούνται πολύ ενώ δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που κοιμάται με αυτόν τον τρόπο να ξυπνά νιώθοντας ένταση και μυρμήγκιασμα.

Καταρχάς, ο ύπνος πάνω στο στομάχι είναι γνωστό ότι προκαλεί πόνο στη μέση. Σύμφωνα με τον χειροπράκτη Andrew Bang, αυτή είναι μια περιοχή που υφίσταται άγχος και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σκύβετε για να μαζέψετε διάφορα πράγματα, γυμνάζεστε ή σηκώνετε βαριά αντικείμενα. Ο ύπνος είναι μια από τις κρίσιμες στιγμές που μπορείτε να προσφέρετε χαλάρωση στη μέση σας.

«Ο ύπνος στο στομάχι δεν δίνει σε αυτούς τους μύες την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν», είπε ο Bang. Επιπλέον, ολόκληρη η σπονδυλική σας στήλη βρίσκεται εκτός ευθυγράμμισης όταν το βάρος του σώματός σας την τραβάει προς τα κάτω. Έτσι όταν η σπονδυλική στήλη καμπυλώνει αφύσικα κατά τη διάρκεια των 7-9 ωρών ύπνου σας, μπορεί να ασκήσει πίεση σε διαφορετικούς μύες του σώματός σας.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κοιμάστε μπρούμυτα

Ο ύπνος μπρούμυτα, αν και άνετος για κάποιους, μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους στον αυχένα και την πλάτη. Ας δούμε γιατί:

  • Αυχενικό σύνδρομο: Για να αναπνέετε ελεύθερα ενώ κοιμάστε μπρούμυτα, συνηθίζετε να στριφογυρίζετε το κεφάλι σας στο πλάι. Αυτή η στάση, σαν να βλέπετε τηλεόραση από πολύ μακριά, επιβαρύνει τους μύες του αυχένα σας.
  • Πόνος στους ώμους: Όταν κοιμάστε μπρούμυτα με τα χέρια σας κάτω από το μαξιλάρι ή τεντωμένα πάνω από το κεφάλι, ασκείτε πίεση στους μυς των ώμων και στους περιστροφικούς τένοντες.
  • Έχετε ποτέ ξυπνήσει με μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα στα χέρια; Αιτία μπορεί να είναι η περιορισμένη ροή αίματος λόγω της στάσης ύπνου.
  • Πόνος στη μέση και στα πόδια: Η στάση του εμβρύου (μπρούμυτα με το ένα πόδι λυγισμένο) είναι επίσης επιβλαβής. Επιβαρύνει την σπονδυλική στήλη και τους μυς των ποδιών σας όλη τη νύχτα.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιον από αυτούς τους μυϊκούς πόνους, μην ανησυχείτε! Υπάρχουν τρόποι να αλλάξετε στάση ύπνου και να απαλλαγείτε από τον πόνο.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: