4 Μαρτίου 2024

Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω για την Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα παρά τα μέτρα

 Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω για την Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα παρά τα μέτρα

Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Νέες αυξήσεις βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια του σούπερ μάρκετ μέσα σε τρεις μήνες παρά τα μέτρα για την ακρίβεια ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το κόστος στο Σαρακοστιανό τραπέζι.

Μέσα σε τρεις μήνες οι αυξήσεις είναι φανερές και προκαλούν προβληματισμό στον καταναλωτή, ο οποίος κάνει προετοιμασία ακόμα και για να πάρει τα απαραίτητα.

Σε έρευνα που έκανε το OPEN σε σούπερ μάρκετ από τις 28 Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 2 Μαρτίου 2024 παρατηρήθηκαν στα παρακάτω τρόφιμα οι εξής σημαντικές αυξήσεις:

  • Αλεύρι 1kg για όλες τις χρήσεις από 1,29 ευρώ και στο 1,70 ευρώ

  • Χυμός πορτοκάλι 1λίτρο από 2,60 ευρώ στα 3,28 ευρώ

  • Ρύζι νυχάκι 500γρ από 2,15 ευρώ στα 2,19 ευρώ

Σαρακοστή: Αυξημένο κατά 10% το τραπέζι

Ανησυχία υπάρχει και για το Σαρακοστιανό τραπέζι όπου αναμένεται να είναι αυξημένο κατά 10% καθώς τα περισσότερα τρόφιμα είναι εισαγόμενα από την Ασία και λόγω της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα το κόστος εκτοξεύεται. Έτσι οι τιμές στα θαλασσινά παρασύρονται και θα είναι ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι.

Ο Πρόεδρος ΕΒΕΠ μιλώντας στο OPEN ανέφερε: «Όλα αυτά τα εμπορεύματα χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ για να έρθουν στη χώρα μας. Οπότε περιμένουμε κάποιες αυξήσεις λόγω των καθυστερήσεων. Κάτι το οποίο δυστυχώς μας ανησυχεί ιδιαιτέρως είναι οι αυξήσεις σε μια περίοδο ακρίβειας. Αυτή την στιγμή αν μπορούσαμε να κοστολογήσουμε αυτές τις εισαγωγές από αυτές τις χώρες θα τις κοστολογούσαμε τουλάχιστον 10% ακριβότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: