26 Μαρτίου 2024

Πάρα πολύ καλή συνεργασία», με το ΠΑΣΟΚ, λέει o ΣΥΡΙΖΑ


Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η διαδικασία

Η εισήγηση της πρότασης θα γίνει από τον Νίκο Ανδρουλάκη, η ομιλία του οποίου θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα, Τρίτη, στην Ελλάδα από τον Καναδά, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη Βουλή την Πέμπτη και να διασταυρώσει τα ξίφη του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ, σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Δεν θα γίνει υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 27 Μαρτίου υπουργικό συμβούλιο, λόγω της πρότασης δυσπιστίας και της συζήτησης στη Βουλή.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι συντριπτικά και είπε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.

«Ας είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα διακινούνται ψέματα. Ας αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους, δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε κατηγορώντας την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Αντίθετα, προτίθεται να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: