24 Απριλίου 2024

Μπορεί η μαστίχα Χίου να βοηθήσει με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

 Η μαστίχα Χίου δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ένα από τα πιο φημισμένα ελληνικά προϊόντα, έχει τραβήξει την προσοχή της επιστημονικής αλλά και της wellness κοινότητας παγκοσμίως, και αποτελεί έναν μικρό (πλέον όχι και τόσο κρυφό) άσσο στο μανίκι για άτομα που αντιμετωπίζουν φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου. Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά και αναλυτικά.

Η μαστίχα Χίου έχει μελετηθεί εκτενώς για τις αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η κατανάλωσή της μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από στομαχικά προβλήματα (όπως ο τυμπανισμός και το πρήξιμο). Τέλος, είναι γνωστό ότι μπορεί να παίξει ρόλο και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τον οργανισμό να αξιοποιεί τη γλυκόζη που αποθηκεύει από τις τροφές. Και πάλι, όμως, οι πιο γνωστές και σημαντικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου έχουν να κάνουν με τις γαστρεντερικές διαταραχές. Άτομα που υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως και από νόσο του Crohn, μπορεί να δουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους με την τακτική κατανάλωση μαστίχας.

Πώς όμως σχετίζονται αυτές οι ιδιότητες με τη φλεγμονή στο έντερο;

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τα συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά, το πρήξιμο και οι αλλαγές στη συχνότητα του πότε πάμε στην τουαλέτα προκαλούνται από φλεγμονώδεις αποκρίσεις του οργανισμού σε διάφορους παράγοντες, που συχνά σχετίζονται με τη διατροφή και την καθημερινή μας ζωή. Το στρες, επίσης, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων για μεγάλο αριθμό ασθενών. Η βελτίωση της διατροφής με τη συμπερίληψη υγιεινών, αντιφλεγμονωδών συστατικών, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα πετυχημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Η επίδραση που έχει η μαστίχα Χίου ως υδατικό εκχύλισμα (μαστιχόνερο) στη διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ερευνήθηκε πρόσφατα σε μια κλινική δοκιμή. Τα ευρήματα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξα, καθώς φάνηκε ότι η κατανάλωση ροφημάτων εμπλουτισμένων με υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου (μαστιχόνερο) μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών σε περίοδο τριών μηνών.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που μελετήθηκαν ήταν τα Mastiqua Mediterranean Sparkling Drink with Mastiha Water, και Mastiqua Greek Lemonada with Sparkling Mastiha Water. Στη μελέτη συμμετείχαν 55 ενήλικες ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου από την περιοχή της Αττικής, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: οι 2 λάμβαναν τα αντίστοιχα ροφήματα που αναφέρθηκαν, και οι υπόλοιπες 2 ομάδες ελέγχου λάμβαναν εικονικά ροφήματα ανάλογης γεύσης αλλά χωρίς μαστίχα Χίου. Στο τέλος της μελέτης, στις ομάδες που έλαβαν το εκχύλισμα μαστίχας παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (π.χ. κοιλιακός πόνος, τυμπανισμός-φούσκωμα, δυσαρέσκεια με τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος) και βελτίωση αρκετών παραμέτρων της ποιότητας ζωής (π.χ. δυσφορία, πόσο άνετα πραγματοποιούσαν καθημερινές δραστηριότητες, προβλήματα με την εικόνα του σώματος και τις κοινωνικές σχέσεις, ανησυχία για την υγεία, αποφυγή τροφής, όπως και σεξουαλική υγεία). Παράλληλα, στις ομάδες ελέγχου δεν παρατηρήθηκε κάποια αλλαγή.

 .iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: