31 Μαΐου 2024

Δημοσκόπηση Pulse: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια κατανομής των εδρών

 Δημοσκόπηση Pulse: Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια κατανομής των εδρών

Προβάδισμα 14 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse, 10 ημέρες πριν από την διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Η δημοσκόπηση την οποία παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων, επιβεβαιώνει το σαφές προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος, με το ΠΑΣΟΚ να είναι στην 3η θέση και την Ελληνική Λύση στην 4η, πάνω από το ΚΚΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατανομή των ψήφων, καθώς εννέα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 3%, με το ΜέΡΑ25 να παρουσιάζει σαφώς ανοδική τάση και τη Νέα Αριστερά να βρίσκεται σταθερά στο «κάδρο».

 

Τα σενάρια κατανομής των εδρών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση της Pulse για την κατανομή των εδρών που θα «δώσει» η Ελλάδα, σύμφωνα με τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα στη δημοσκόπηση.

Το βασικό σενάριο για τις 21 ελληνικές έδρες προβλέπει τη Νέα Δημοκρατία με 7 εκπροσώπους, τον ΣΥΡΙΖΑ με 4, το ΠΑΣΟΚ με 3, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση με 2 και ενώ  Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25  με έναν εκπρόσωπο. Η Νέα Αριστερά, που βρίσκεται μεν στο όριο του 3%, μένει χωρίς βουλευτή.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Όσον αφορά στη γνώμη των πολιτών για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με μεγάλη διαφορά στην πρώτη θέση. Δεύτερος έρχεται ο… Κανένας και τρίτος ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Ποσοστά συμμετοχής

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στη διαδικασία των ευρωεκλογών, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογές και τη δύσκολη καθημερινότητα.

Η έρευνα της Pulse δείχνει ότι η διάθεση συμμετοχής αυξάνεται με την ηλικία, καθώς οι μεγαλύτεροι δηλώνουν ότι θα σπεύσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους καθήκον, σε αντίθεση με τους νεότερους, οι οποίοι μάλλον θα προτιμήσουν τις… παραλίες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: