10 Οκτωβρίου 2017

Ξέρω ότι μπορούν να υπάρχουν υγιείς σχέσεις πολιτικών-δημοσιογράφων, αρκεί οι πρώτοι να είναι πολιτικοί και οι δεύτεροι δημοσιογράφοι.

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού 


Ένα διήμερο που είχε απ όλα. Ήλιο και βροχή. Κρύο και ζέστη. Νέα και δήθεν νέα.


Διήμερο συνέδριο στη Βέροια με δημοσιογράφους από όλη τη χώρα διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου το οποίο και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι εισηγήσεις. Από τις σπάνιες περιπτώσεις οφείλω να πω, καθώς στα περισσότερα από τα συνέδρια που παρακολούθησα στο παρελθόν, περιοριζόμασταν στο να καταγράφουμε προβλήματα, χωρίς να προκαλούμε προβληματισμό.

Υπάρχει αντικειμενική αλήθεια; Μόνον στη φιλοσοφία μπορείς να βρεις την απάντηση κι αυτή είναι ΟΧΙ.

Μια από τις πλέον εύστοχες ομιλίες αυτές της κ. Ισμήνης Κριαρή της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Συγκράτησα έναν χαρακτηρισμό για τον Τύπο της Περιφέρειας. Αποθησαυριστής των ηθών και των εθίμων κάθε τόπου.
Εξαιρετικές οι εισηγήσεις από πανεπιστημιακούς και μη. Η επίκουρος καθηγήτρια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε για τη συμμετοχική δημοσιογραφία, τονίζοντας τις αλλαγές που έφερε το διαδίκτυο στον τρόπο πληροφόρησης.

Η συνάδελφος Λεμονιά Βασβάνη μίλησε για τη μάχη ανάμεσα στην έντυπη και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία αλλά και για τα fake news που κατακλύζουν το διαδίκτυο, ενώ και η Σοφία Σιδηροπούλου δημοσιογράφος από την Ικαριακή Ραδιοφωνία μίλησε για τις δυσκολίες του δημοσιογράφου στην Περιφέρεια αλλά κυρίως για τον κίνδυνο της μεταφοράς ψευδών ειδήσεων από το διαδίκτυο και τα εργαλεία του διαδικτύου που πλέον διατίθενται για τη διασταύρωση ειδήσεων …ακόμη και φωτογραφιών.
Όλες οι παραπάνω εισηγήσεις «γέννησαν» εκατοντάδες αφορμές για συζήτηση κα προβληματισμό, πράγμα σπάνιο στις μέρες που συνηθίσαμε να λέμε με ευκολία «σιχαμένοι δημοσιογράφοι».

Κι όσοι κατά διαστήματα με μεγάλη ευκολία χαρακτήρισαν τους δημοσιογράφους με αυτούς και ακόμη πιο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ίσως δεν γνώρισαν τους πραγματικούς δημοσιογράφους, εκείνους που δίνουν τη μάχη καθημερινά στα περιφερειακά μέσα που βαριανασαίνουν οικονομικά.

Ας μιλήσουν για διαπλοκή στη συνάδελφο από την Ικαρία που καθημερινά «παλεύει» με την έλλειψη γιατρών στο κέντρο υγείας, τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση και λοιπά και λοιπά.

Πολλά τα προβλήματα, πολλές οι πληγές στον κλάδο. Υπάρχουν πολλοί και κακοί δημοσιογράφοι ή μάλλον δημοσιογράφων  που παρέχουν κακές υπηρεσίες και δεν τιμούν το επάγγελμα.

Όμως ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Κι αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι με μεγάλη ευκολία ρίχνουν το ανάθεμα.

Όσο για την αλήθεια; Υπάρχει. Δεν ξέρω αν είναι αντικειμενική. Δεν ξέρω αν είναι εφικτό ο δημοσιογράφος να είναι απόλυτα ελεύθερος ή να αισθάνεται έτσι.

Ξέρω ότι μπορούν να υπάρχουν υγιείς σχέσεις πολιτικών-δημοσιογράφων, αρκεί οι πρώτοι να είναι πολιτικοί και οι δεύτεροι δημοσιογράφοι.
Καλή μας ημέρα και καλή μας εβδομάδα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: