2 Σεπτεμβρίου 2020

Nordic Monitor: Απόρρητη έκθεση για εμπλοκή του Ερντογάν με ISIS και πετρέλαια

Απόρρητη έκθεση που ήρθε σήμερα στο φως αποκαλύπτει συνδέσμους και σχέσεις του Ερντογάν με το ISIS, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το λιβυκό πετρέλαιο.

Η έκθεση φέρεται να περιήλθε στην κατοχή των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) πιθανότατα από αντίπαλες μυστικές υπηρεσίες.

Η αποκάλυψη έγινε αθελήτως τον Μάρτιο του 2019 και πέραν των στοιχείων που «καρφώνουν» τον Ερντογάν είναι ενδεικτική και του τρόπου με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση «διασπείρει ψεύδη, διαδίδει συνωμοσίες και χρησιμοποιεί τα media για να παραπληροφορεί το κοινό, δημιουργώντας ψεύτικες ιστορίες και χειραγωγώντας την κοινή γνώμη» σημειώνει τo Nordic Monitor.

Το επίμαχο έγγραφο παρουσιάστηκε από την υπεράσπιση στις 21 Μαρτίου του 2019 κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο 17ο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας.

Πρόκειται για μία μεταφρασμένη εμπιστευτική έκθεση 19 σελίδων συντεταγμένη από ξένο πράκτορα με θέμα τις αδυναμίες της Τουρκίας ενόψει των εκλογών του 2015.

«Η αναφορά περιείχε επίσης ευρήματα για σχέσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δίκτυα τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένου του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και για τις πετρελαϊκές συναλλαγές της οικογένειάς του με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και με τη Λιβύη και τους Κούρδους του Ιράκ».

Η MIT, σημειώνει το Nordic Monitor, πήρε την έκθεση του συντάκτη που δεν κατονομάζεται και το προώθησε σε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων του ΥΠΕΞ, του ΥΠΕΣ και του Γενικού Επιτελείου.

Και εδώ αρχίζει η ιστορία της προπαγάνδας. Ένα από τα αντίγραφα βρέθηκε, κατά τα προβλεπόμενα, και στο γραφείο του υποναυάρχου Σινάν Σουρέρ (Sinan Sürer), o οποίος ήταν το 2015 επικεφαλής «Πρώτης Αποτίμησης Πληροφοριών» στο Γενικό Επιτελείου Στρατού.

Ο Σουρέρ ήταν υπεύθυνος για την εξωτερική αντικατασκοπεία και ήταν φυσικό η έκθεση να βρίσκεται και στο γραφείο του.

Δεν είχε βεβαίως ιδέα τι θα επακολουθούσε: Οι διοργανωτές του ψευδοπραξικοπήματος, πάντα σύμφωνα με το Nordic Monitor, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του την έκθεση σαν να ήταν αυτός ένας από τους συντάκτες της.

Μέσα στο χάος της 15ης και 16ης Ιουλίου του 2015, η αστυνομία ερεύνησε και το γραφείο του, καταγράφοντας το συγκεκριμένο έγγραφο ανάμεσα σε άλλα και στέλνοντας τα στοιχεία στον εισαγγελέα.

Κανείς δεν έδωσε σημασία και σε αυτό καθώς και σε άλλα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν τότε εκεί.

«Το έγγραφο της MIT περιείχε λεπτομέρειες για σχέσεις του προέδρου Ερντογάν με το ISIS, το Κατάρ, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και το λιβυκό πετρέλαιο. Ωστόσο αυτά τα σημεία λογοκρίθηκαν από τα φιλοκυβερνητικά media» σημειώνει το Nordic Monitor.

Τον Ιανουάριο του 2019 οι σχεδιαστές του ψευδοπραξικοπήματος αποφάσισαν να κάνουν χρήση αυτού του εγγράφου και διέρρευσαν το περιεχόμενό του στα κυβερνητικά μέσα σαν ο Σουρέρ να είχε στήσει ένα σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας.

Το πρώτο τμήμα της έκθεσης, εκείνο που ανέφερε ότι νιώθει πολιτικά αδύναμος ο Ερντογάν και τι θα μπορούσε να γίνει για να υποστηριχθεί η αντιπολίτευση, διέρρευσε στο κρατικό πρακτορείο σαν να ήταν συντάκτης του ο Σουρέρ με σκοπό να πλήξει τα εθνικά συμφέροντα.Οι δολοπλόκοι δεν ανέφεραν ποτέ ότι το έγγραφο ανήκε στη ΜΙΤ και ότι ο Σουρέρ ήταν απλώς ένας από τους αποδέκτες του.

Και το γεγονός ότι το έγγραφο που ανέφερε επίσης «τους δεσμούς του Ερντογάν και της οικογένειάς του με ένοπλους τζιχαντιστές, ανάμειξη στο εμπόριο πετρελαίου από το ISIS, εκμετάλλευση των πετρελαϊκών ερευνών στη Λιβύη, και τους δεσμούς με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα» αγνοήθηκε εντελώς.

Στη δίκη του, ο Σουρέρ εξήγησε τι ακριβώς ανέφερε το έγγραφο και πώς περιήλθε στην κατοχή του. «Το έγγραφο αυτό είναι μια επίσημη αναφορά της ΜΙΤ. Κάθε του λέξη ανήκει στη ΜΙΤ. Έφτασε στο γραφείο μου δύο ή τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του 2015. Δεν είχα κανένα ρόλο στη σύνταξή του. Δεν το έγραψα εγώ» είπε ο Σουρέρ, αναφέρει το Nordic Monitor, που ακολούθως περιγράφει την «παραποιημένη» διαδρομή του στα media της Τουρκίας.

«Ο συγγραφέας του εγγράφου ήταν από το εξωτερικό. Συντάχθηκε πιθανώς από έναν δημοσιογράφο ή έναν πράκτορα που δούλευε δήθεν ως δημοσιογράφος με συνδέσμους στα ΗΑΕ ή πολίτη των ΗΑΕ που είχε κάποιες σχέσεις με το Al-Jazeera» είπε ο Σουρέρ στο δικαστήριο.

Εξήγησε επίσης εκτενώς ότι το δεύτερο τμήμα του εγγράφου, που μιλούσε για τις σχέσεις του Ερντογάν με τζιχαντιστικές ομάδες και τη διαδρομή χρήματος με το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα», αγνοήθηκε πλήρως από την ενημερωτική κάλυψη, αφού προφανώς δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Σουρέρ καταδικάστηκε σε 141 φορές ισόβια, στις 20 Ιουνίου του 2019. Η έφεση του ακόμη εκκρεμοδικεί.

Πηγές: HellasJournal, Nordic Monitor 

Δεν υπάρχουν σχόλια: