11 Μαΐου 2021

Ταταρστάν: Τουλάχιστον 11 νεκροι και 16 τραυματίες από ένοπλη επίθεση

 

Μια τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα σε σχολείο της πόλης Καζάν στο Ταταρστάν με τουλάχιστον 11 νεκρούς και 16 τραυματίες από ένοπλη επίθεση, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν εκτός από τον συλληφθέντα ύποπτο, υπήρχε και δεύτερος δράστης.  

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επτά παιδιά 13 ή 14 ετών -τέσσερα αγόρια και τρία κορίτσια- όπως επίσης κι ένας δάσκαλος βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ενώ η ασφάλεια έχει πλέον αποκατασταθεί στο τετραώροφο κτίριο.  

Νωρίτερα, ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι ο ένας δράστης ήταν 17 ετών και βρίσκεται υπό κράτηση. Όμως, σύμφωνα με τον τοπικο κυβερνήτη ο ύποπτος που συνελήφθη είναι 19 ετών. «Είχε άδεια να φέρει όπλο», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Ρουστάμ Μινιχάνοφ, που κήρυξε Ημέρα Πένθους αύριο στην πόλη.   

Τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax, Ria και TASS μετέδωσαν ότι ο δεύτερος δράστης είχε οχυρωθεί μέσα στο σχολείο και τελικά έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.  Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα για την επίθεση και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το κίνητρο του δράστη ή των δραστών.


AP Photo/Roman Kruchinin  

Σοκαριστικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν παιδιά να πηδούν από τα παράθυρα των τάξεων για να σωθούν με αποτέλεσμα δύο από αυτά να βρουν τραγικό θάνατο. Σε άλλο βίντεο φαίνεται ένα αγόρι πεσμένο στο πάτωμα και αστυνομικοί να τον συλλαμβάνουν. 

 «Ακούσαμε μια έκρηξη από το σχολικό κτίριο και είδαμε πυκνό καπνό», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ria Novosti. «Βρισκόμουν στην τάξη, αρχικά άκουσα μια έκρηξη και μετά πυροβολισμούς», είπε στο TASS μια δασκάλα του σχολείου. 

 Πρόκειται για την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση σε σχολείο της Ρωσίας από το 2018, όταν ένας μαθητής Λυκείου είχε ανοίξει πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 19 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε σε ένα Λύκειο του Κερτς, στην Κριμαία.  Και μπορεί τα περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολείο να είναι σχετικά σπάνια στη Ρωσία, ωστόσο τα βίαια επεισόδια με πρωταγωνιστές μαθητές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη σημερινή επίθεση οι αρχές του Ταταρστάν ανακοίνωσαν ότι θα ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στα υπόλοιπα σχολεία της πόλης αυτής που αριθμεί περίπου 1,2 εκατομμύριο κατοίκους.  Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε σήμερα την επείγουσα επανεξέταση των κανονισμών που επιτρέπουν την οπλοφορία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. 

 Τέλος, το ρωσικό υπουργείο εκτάκτων αναγκών θα στείλει γιατρούς και ψυχολόγους στο Καζάν για να προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες της επίθεσης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: